Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Gyengénlátó Változat

Aszimmetrikus fogú fogaskerekek - A tecHorizont előadássorozat előadása

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A PAE GAMF MIK vezetősége minden kedves érdeklődőt szeretettel vár a 2017. április 11-én 12:00 -13:00 közt tartandó szakmai ismeretterjesztő előadásra, a főépület  I/6-os előadójába. Az előadásról és az előadóról szóló rövid ismertetők alább olvashatók.

Aszimmetrikus fogú fogaskerekek

Azon fogaskerekeket, mely fogait két különböző alapkörű evolvens alkot, aszimmetrikus fogú fogaskerekeknek nevezünk. Ezen fogaskerekekből alkotott hajtás forgasirány szerinti két különböző hajtószöggel bir.

A szimmetrikus foghoz viszonyitva az aszimmetrikus fog néhány előnye:
- a szélesebb fogtő, a fogaskerék foga nagyobb erőterhelést bír el, ami nagyobb forgatónyomatékot jelent.
- a nagyobb hajtószög növeli a fog görbületi sugarát, csökken a fogak közti érintkezési felületi nyomás. Az aszimmetrikus fogú fogaskerekek hagyományos fogazógépeken megmunkálhatók.

Előadó: Rávai-Nagy Sándor adjunktus

Egyetemi tanulmányait a Nagybányai Egyetem Mérnöki Karának Gépgyártás Technológia szakán folytatta, amit 2002-ben fejezett be. 2002. október 1-től a Nagybányai Egyetem, majd a Kolozsvári Műszaki Egyetem Nagybányai Egyetemi Központ Gépészmérnöki Karának Gépgyártás Tanszékén dolgozik. Az egyetemi karrier mellett 2006-tól 2009-ig a SC Adiss SA cégnél is dolgoztott, mint tervezőmérnök. Ezen idő alatt 11 különböző egyedi szippantó kocsi felépítményt tervezett, és részlegesen a gyártásukat felügyelte. 2012-ben védte doktori disszertációját, és Ph.D doktori oklevelet szerezett  a Kolozsvári Műszaki Egyetemen. Ph.D disszertációjának címe: Aszimmetrikus fogaskerekek méretezése, mérése és gyártása. Oktató munkája során több tantárgy oktatását végzi, mindegyiket a tervezés és a gyártás szakterületén.

Parnereink